Z Břeclavska do Argentiny. Vystěhovalectví v letech 1913-1938 - Spěvák, Přemysl (2008)
Bakalářská práce je zaměřena na vystěhovalectví z Břeclavska do Argentiny mezi lety 1913-1938. Masové vystěhovalectví z českých zemí do Latinské Ameriky začalo ve druhé polovině 19. století. Jedna z velkých vln se uskutečnila v meziválečném období. Emigranti odcházeli z Břeclavska do Argentiny za prací. Řada z nich tam začala farmařit na vlastních bavlníkových plantážích nebo jako zemědělští dělníci. Osudy těchto vystěhovalců jsou spojeny převážně s argentinskou provincií Chaco. Na tamní imigraci se podílely i desítky rodin z obce Velké Bílovice