Muzikoterapie u autistických dětí - Pospíšilová, Silvie (2008)
Tato práce se zabývala muzikoterapií u lidí s diagnózou autismu. V teoretické části byl popsán vztah hudby a autismu stejně jako možnosti hudebně-terapeutického působení v oblasti pervazivních vývojových poruch. Empirická část přináší poznatky o využití hudby v terapii jedinců s autismem v rámci České republiky, které byly získány na základě 3 polostrukturovaných rozhovorů s předními českými muzikoterapeuty pracujícími s cílovou skupinou lidí s diagnózou autismu. Z výzkumu vyplývá, že volba terapeutického přístupu a jednotlivých technik se odvíjí především od osoby terapeuta. Čeští muzikoterapeuti využívají pro práci s autistickými klienty celou řadu metod a přístupů, které buď přejímají nebo sami vytvářejí či upravují. Společný pro všechny tyto metody je důraz, který terapeuti kladou na klientovu aktivitu a práci s rytmem a jednoduchými rytmickými doprovodnými nástroji.