Užití psychodramatu ve skupinové psychoterapii - Urbanová, Zuzana (2008)
Diplomová práce se zabývá tématem užití psychodramatu ve skupinové psychoterapii. Cílem práce je přispět k porozumění tomu, co se děje během psychodramatického ztvárnění problémové situace, a to jak z pohledu terapeutů, tak z pohledu účastníků psychodramatického sezení. Realizovaný kvalitativní výzkum vychází z metody zakotvené teorie (Strauss, Corbinová, 1998). Na základě analýzy 5 rozhovorů s terapeuty a 4 rozhovorů s účastníky psychodramatu bylo zjištěno, že psychodrama je vhodnou technikou, pokud má protagonista problém v mezilidských vztazích, konkrétně s komunikací nebo se zvládáním rolí. Byly identifikovány účinné faktory psychodramatu, a to autenticita, intenzita a bezpečí. Terapeutické možnosti psychodramatu variují od pojmenování problému, přes rozvoj vnitřních zdrojů, až po nácvik, popřípadě změnu chování.