Péče o duševní zdraví v životě dospělých osob s mentálním postižením a přidruženou duševní poruchou - Tulcová, Zuzana, 1982- (2008)
Diplomová práce se zabývá tématem odborné péče o duševní zdraví v životě dospělých osob s mentálním postižením a přidruženou psychickou poruchou. Cílem práce je zjistit, jak osoby s lehkým mentálním postižením a přidruženou psychickou poruchou a o ně pečující osoby vnímají poskytovanou psychiatrickou a psychologickou péči, jak tuto péči hodnotí a jaké s ní mají zkušenosti. Realizovaný kvalitativní výzkum vychází z modelů kvality péče z pacientovy perspektivy (např. Larsson, & Larsson, 2001; Sixma, et al., 1998). Na základě analýzy 8 rozhovorů s lidmi s mentálním postižením a 8 rozhovorů s pečujícími osobami bylo zjištěno, že osoby s mentálním postižením i pečující osoby jsou důležitými aktéry v poskytované péči a že péče o duševní zdraví zastává důležitou roli v systému sociální opory osob s mentálním postižením a přidruženou psychickou poruchou. Obě skupiny respondentů zdůrazňují při hodnocení péče interpersonální a komunikační aspekty a vyjadřují větší spokojenost s psychologickou ne.