Experimentální ověření souvislosti mezi prosociálním chováním a tendencí vyžadovat prosociální chování od ostatních - Procházka, Jakub, 1983- (2008)
Práce je zaměřena na vztah mezi prosociálním chováním a tendencí vyžadovat prosociální chování. V první části autor definuje pojmy „prosociální chování“ a „vyžadování prosociálního chování“ a popisuje přístupy k prosociálnímu chování. Uvádí teorie, které prosociální chování vysvětlují, a vyjmenovává faktory, které jej ovlivňují. Ve druhé části práce autor prezentuje korelační výzkum, jehož cílem bylo ověřit hypotézu: Lidé, kteří se zachovají prosociálně, mají větší tendenci vyžadovat prosociální chování od druhých. Výzkumnou skupinu tvořilo 80 studentů středních škol. Každý z nich vyplnil dotazník tendence k prosociálnímu chování a dotazník vyžadování prosociálního chování a byl pozorován při třech příležitostech k prosociálnímu chování. Autor provedl tři analýzy získaných dat a ve všech došel ke stejnému závěru - zamítnutí stanovené hypotézy. Podle prezentovaných výsledků výzkumu neexistuje statisticky významný vztah mezi prosociálním chováním a tendencí vyžadovat prosociální chování.