Tělesné sebepojetí a vztah k vlastnímu tělu u mladých žen - Podhaiská, Eva (2008)
Diplomová práce se zaměřuje na aspekty tělesného sebepojetí u žen. Tělesné sebepojetí může ovlivňovat sebedůvěru, schopnost prosadit se a rovněž postoje, které se váží ke stravovacím návykům a cvičení. Cílem výzkumu je postihnout jednotlivé faktory, které ovlivňují percepci vlastního těla a tím i míru spokojenosti s ním. Výzkumu se zúčastnilo pět žen ve věku 20 až 23 let. Byl s nimi zrealizován polostrukturovaný rozhovor. Tělo jako takové není nahlíženo pouze z estetické stránky, ale velká pozornost je přikládána jeho fungování a celkovému zdraví. Vnímání a prožívání vlastního těla je zpravidla považováno za velice intimní. V globálu je možné říci, že současné mladé ženy vykazují spokojenost se svým tělem, která souvisí jednak s přijetím sebe sama, jednak s pozitivním oceňováním ze strany okolí. Vliv médií na body image byl považován za rizikový faktor zejména u mladších dívek, které procházejí obdobím dospívání.