Disociativní poruchy a paranoidni schizofrenie - Chalupníček, Adam; Bob, Petr; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií (2008)
Hlavním cílem předložené práce byl odhad prevalence disociativních poruch ve sledovaném vzorku 27 ambulantních pacientů s diagnózou paranoidní schizofrenie. Prostřednictvím oponovaného překladu, pilotáže a expertního posudku byla zajištěna obsahová validita české verze, ověřena byla také vnitřní konzistence a souběžná validita vybraných subškál. Souvisejícími cíli byl odhad prevalence fyzického týrání a sexuálního zneužívání (CAN) ve sledovaném vzorku. Vedlejším cílem bylo také testování vztahu mezi CAN, mírou disociativních příznaků a mírou pozitivních příznaků schizofrenie. Respondentům byla za tímto účelem administrována česká verze Dissociative Expericences Scale (DES) a Positive and Negative Syndrome Scale (PANNS). Zvolený design rovněž dovolil testovat spolehlivost dotazníku DES jako screeningového nástroje disociativních poruch v daném vzorku. 3 respondenti z 27 (11,1%) splnili kritéria DSM-IV pro disociativní poruchu. Byl detekován jeden případ disociativní poruchy identity a d.
Objectives: The objectives of this study were to determine the prevalence of dissociative disorders in an adult outpatient sample with paranoid schizophrenia and to study the relationship between child physical and/or sexual abuse and dissociative symptoms and positive symptoms of schizophrenia. Methods: 27 adult outpatients diagnosed with paranoid schizophrenia were administered the Dissociative Disorders Interview Schedule (DDIS), the Dissociative Experiences Scale (DES) and the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). Results: 3 of the 27 interviewed patients (11,1%) received a diagnosis of dissociative disorder. One case of dissociative identity disorder (3,7%) and two cases of dissociative disorder not otherwise specified were detected. The best predicative value of DES as a screening instrument of dissociative disorders were at cutoff score 30. 11 of the 27 interviewed patients (40,7%) reported child physical and/or sexual abuse. Surprisingly, we didn’t find statistical sign.
Vedoucí práce: Petr Bob.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: disociativní poruchy; psychiatrie; schizofrenie; dissociative disorders; psychiatry; schizophrenia; diplomové práce