Disociativní poruchy a paranoidni schizofrenie - Chalupníček, Adam (2008)
Hlavním cílem předložené práce byl odhad prevalence disociativních poruch ve sledovaném vzorku 27 ambulantních pacientů s diagnózou paranoidní schizofrenie. Prostřednictvím oponovaného překladu, pilotáže a expertního posudku byla zajištěna obsahová validita české verze, ověřena byla také vnitřní konzistence a souběžná validita vybraných subškál. Souvisejícími cíli byl odhad prevalence fyzického týrání a sexuálního zneužívání (CAN) ve sledovaném vzorku. Vedlejším cílem bylo také testování vztahu mezi CAN, mírou disociativních příznaků a mírou pozitivních příznaků schizofrenie. Respondentům byla za tímto účelem administrována česká verze Dissociative Expericences Scale (DES) a Positive and Negative Syndrome Scale (PANNS). Zvolený design rovněž dovolil testovat spolehlivost dotazníku DES jako screeningového nástroje disociativních poruch v daném vzorku. 3 respondenti z 27 (11,1%) splnili kritéria DSM-IV pro disociativní poruchu. Byl detekován jeden případ disociativní poruchy identity a d.