Taktiky užívané psychoterapeuty k navázání vztahu a zvládání obtíží v procesu interkulturní psychoterapie - Holá, Beáta (2008)
V práci nazvané „Taktiky užívané psychoterapeuty k navázání vztahu a zvládání obtíží v procesu interkulturní psychoterapie“ se zaměřuji na nalezení strategií, taktik a postojů užitečných pro terapeuty a jiné psychosociální profese při práci s lidmi z jiných kultur. V teoretické části definuji klíčová témata z některých publikací americké, rakouské, německé a české literatury, která se vztahují k doporučením a zkušenostem teoretiků, terapeutů a výzkumníků, kteří s oblasti interkulturní psychoterapie působí. Užitečné taktiky a postoje se týkají z části témat zařaditelných do paradigmatu multikulturalismu - kulturní kompetence, rasa, gender a třída, náboženství a spiritualismus. Mezi klíčová témata interkulturní psychoterapie patří proces migrace, zvládání migrační krize a terapeutická práce s traumatem. Při terapeutické práci se dle literatury projevují kulturní zvláštnosti v terapeutickém vztahu, v proměnných klienta, proměnných terapeuta, týmové spolupráci, a „matchingu“ neboli shodě t.