Mateřství a dětství očima žen různých generací - Janků, Monika, 1980- (2008)
JANKŮ, M.: Mateřství a dětství očima žen různých generací. Magisterská diplomová práce (psychologie), Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Brno 2008. Anotace Diplomová práce Mateřství očima žen různých generací je zaměřena na mapování představ žen tří generací o dětech a dětství a jejich možného významu v mateřství těchto žen. V teoretické části je podán přehled témat relevantních k výzkumným cílům. Autorka vnímá mateřství jako sociálně a kulturně proměnlivou kategorii. Vzhledem k tomu je v teoretické části větší pozornost věnována obrazům mateřství a dětství a témat s tím souvisejících tak, jak jsou konstruovány na společenskovědní rovině v českém prostředí se zřetelem k západoevropskému kontextu v průběhu historie až do současnosti. Výzkum je realizovaný pomocí kvalitativní metodologie. Soustředí se na analýzu rozhovorů se ženami o mateřství a dětství. Ženy byly rozděleny podle věku do tří generací: nejmladší (25-39 let, střední (40-54 let) a nejstarší (55 a více let). .