Občanská válka a genocida ve Rwandě - Kučera, Michal (2008)
Práce se zabývá problematikou občanské války a genocidy ve Rwandě, která proběhla v letech 1990 - 1994. Text se zaměřuje na historické a bezprostřední příčiny konfliktu, dále pak na celkový vývoj skutečností, které ke konfliktu vedly, na faktory, jež ovlivňovaly jeho průběh a na události, které následovaly po jeho skončení. Práce v souvislosti s konfliktem ve Rwandě také zohledňuje otázku angažovanosti OSN a zahraničních mocností, zejména role USA a Francie.