Soudobé paramilitární skupiny v USA z hlediska teorie terorismu - Kupka, Petr, 1985- (2008)
Tato práce se zaměřuje na širší komplex organizací paramilitárního charakteru. Na základě ideových zdrojů charakterizuje pojmy, se kterými se může výzkumník při výzkumu paramilitárních organizací setkat. Tyto zdroje pak slouží jako podklad pro následnou typologizaci jednotlivých proudů tohoto komplexního a propojeného hnutí. V práci je využita zejména Marešova typologie terorismu, která je založena na vnitřní logice podle ideových zdrojů. Autor práce dále pracuje s Ricoureovým modelem zkoumání ideologií, který aplikuje na zkoumanou problematiku.