Problematika obchodování s lidmi z hlediska české trestněprávní úpravy - Soukup, Vladimír (2008)
Zavedení trestní odpovědnosti právnických osob bylo jedním z velmi diskutovaných návrhů obsažených v původním návrhu rekodifikace trestního zákona. Z hlediska postihu pachatelů trestného činu obchodování s lidmi se jedná o velmi významný požadavek, protože na nezákonných aktivitách se právnické osoby nezřídka podílejí právě jako obchodní společnosti, které provozují hotely, bary, noční podniky, herny, agentury zabývající se zprostředkováním zaměstnání v zahraničí, cestovní a dopravní společnost.