Trestné činy a přestupky proti majetku - Klika, Antonín (2008)
Účelem trestního zákona je chránit zájmy společnosti, ustavní zřízení České republiky, práva a oprávněné zájmy fyzických a právnických osob. Trestněprávní ochrana majetkových zájmů je zakotvena jednak v deváté hlavě zvláštní části trestního zákona a také v ustanovení § 50 zákona o přestupcích.