Zkrácené přípravné řízení trestní a zjednodušené řízení soudní - Růžičková, Milada (2008)
Zkrácené přípravné řízení si od roku 2002 zcela jistě našlo své plnohodnotné místo vedle trestního řízení standardního. Jeho nepochybně největší výhodou je právě krátké období, které uplyne od spáchání trestného činu do doby, než je pachatel postaven před soud a posléze potrestán. Jistá neformálnost při zpracovávání zkrácených řízení je pak odůvodněna skutečností, že se jedná o ty nejméně závažné trestné činy.