Ošetřovatelská péče o ženu při fyziologickém porodu - komparativní studie náplně práce porodní asistentky v České republice a v Belgii - Nováková, Marie (2008)
Práce se zabývá systémem ošetřovatelské péče o ženu při fyziologickém porodu. Cílem práce je srovnat český a belgický systém péče o rodičku se zaměřením na bezpečnost porodu a splnění podmínek přirozeného porodu. Práce porovnává systémy péče porodnice AZ Nikolaas v belgickém Sint-Niklaas a Obilní trh FN Brno. Je také zaměřena na náplň práce porodních asistentek obou zemí. V teoretické části práce popisuje historii, vzdělání a kompetence porodních asistentek, v praktické části popisuje aktivity porodní asistentky během jednotlivých dob porodních a zavedené ošetřovatelské postupy, provádění intervencí během porodu, jejich výhody a nevýhody.