Krevní tlak v těhotenství a po porodu - Outratová, Michaela (2008)
Hypertenze v těhotenství je hlavní příčinou mateřské, fetální i novorozenecké morbidity i mortality v civilizovaných zemích. Hypertenze zvyšuje riziko komplikací pro matku i plod. Cíl: Zjistit,zda hodnota BMI a životní styl mají vliv na vznik hypertenze v těhotenství a zjistit, ve kterém trimestru se objevuje hypotenze a ve kterém hypertenze. Metodika: Ke splnění cílů mojí bakalářské práce jsem zvolila formu dotazníku. Ve výzkumném šetření jsem hodnotila 100 dotazníků. Můj výzkum probíhal od ledna 2008 do března 2008 ve Fakultní nemocnici Brno - Bohunice a Obilní trh na oddělení rizikového těhotenství a v ambulancích porodního sálu a v gynekologické ordinaci. Výsledky: Z výsledků mého šetření jsem došla k závěru,že nadváha a celkový životní styl mají vliv na vznik hypertenze.Hypotenze, stejně jako hypertenze, se nejčastěji objevovaly ve 2. trimestru těhotenství. Závěr: Správná a včasná diagnóza hypertenze v těhotenství může předcházet mnohým komplikacím.