Diabetes mellitus v těhotenství - Blažková, Michaela (2008)
Úvod: Nezdravý životní styl, jehož součástí je nadváha a obezita zvyšuje procenta komplikací u těhotných žen s gestačním diabetem mellitem. Cíl: Ověření a zhodnocení rizikových faktorů ve vztahu k hmotnosti. Metodika: Výzkumný vzorek činilo 94 žen s gestačním diabetem mellitem. Dále byly rozděleny na ženy s BMI pod 20 (Š - štíhlé), 21 - 25 (N - normální), 26 - 30 (MO - mírná obezita, nad 31 (O - obezita) Výsledky: Nejvýznamnější změny ve vztahu k BMI byly u váhového přírůstku, výskytu komplikací, léčby DM, krevního tlaku, hodnotách glykémie a glykovaného hemoglobinu a tím souvisejícího nezdravého životního stylu. Váhový přírůstek nad 10 kg v závislosti na hmotnosti (v %). Š - 10 %, N - 7 %, MO - 29 %, O - 48 %. Výskyt komplikací v těhotenství ( %). Š - 20 %, N - 47 %, MO - 55 %, O - 57 %. Léčba diabetu inzulínem: Š - 0 %, N - 16 %, MO - 36 %, O - 70 %. Krevní tlak byl zvýšen (v %) Š - 0 %, N - 17 %, MO - 29 %, O - 70 %. Zvýšená hodnota glykovaného hemoglobinu u (v %.