Islámský radikalismus v Bosně a Hercegovině - Vačkář, Michal (2008)
Práce se zabývá vývojem islámského fundamentalismu, radikalismu a islamistického terorismu v Bosně a Hercegovině s akcentem na vývoj tohoto fenoménu po skončení občanské války v roce 1995. Je zaměřena na možné aktivity wahhábistů v BiH, jejich vlivu na alternaci umírněné formy bosensko-hercegovinského islámu a případné napojení těchto extrémistů na síť al-Kajda. Práce dále analyzuje činnost NGOs v BiH a jejich případný potenciál podpory terorismu. Na základě religiózní, socioekonomické a etnokulturní situace v BiH se práce snaží o deskripci a analýzu konkrétních islámských hnutí v BiH a stanovení závěru, do jaké míry islámský radikalismus představuje pro Bosnu a Hercegovinu hrozbu.