Postoje a informovanost dospívajících k plánování rodičovství - Štindlová, Barbora; Wilhelmová, Radka, 1966-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou plánování rodičovství z pohledu dospívajících. Cílem studie bylo zjištění postojů dospívajících k sexu, manželství a rodičovství, dále zjištění jejich zkušeností v oblasti sexu, zjištění vědomostí o plánování početí dětí, těhotenství a porodu a zjištění zdrojů informací o plánování rodičovství. K výzkumu jsem užila metodu dotazníku. Dotazníkovou metodou bylo osloveno 134 dívek a chlapců z 9. tříd ve čtyřech základních školách v Brně. Vyhodnocení údajů je provedeno ze tří hledisek: podle pohlaví, podle vzdělání matky a podle stavu rodiny. Analýzou získaných dat bylo zjištěno, že z hlediska pohlaví jsou největší rozdíly v postojích a zkušenostech respondentů, z hlediska vzdělání matky je patrná tendence růstu úrovně vědomostí v závislosti na vzdělání matky. Z hlediska stavu rodiny bylo zjištěno, že rodina je důležitým faktorem, který významně ovlivňuje postoje a zkušenosti dospívajících. Také bylo zjištěno, že škola významně ovlivňuje vědomosti.
The bachelor´s degree inquires into problems of family planning from view of teenagers. The intention was determinate stances of teenagers to the sex, to the marriage and to the parenthood. The next intention was determinate their sexual experiences, determinate their knowledge about planning to child conceiving, about pregnancy and childbirth, and determinate the sources about family planning too. I used to my research work the method questionnaire and spoke to 134 girls and boys in 9th classes from four basic schools in Brno. The date is appraise from three standpoints: according to the sex, erudition mothers of teenagers and according to the entirety of family. From the standpoint „sex“ the most differences are in stances and in experiences. From standpoint „erudition mothers of teenagers“ the most differences are between teenagers, who have mother with superior education and teenagers, who have mother with inferior education. From the standpoint „entirety of family“ was determinat.
Vedoucí práce: Radka Wilhelmová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008
Keywords: awareness of adolescents; dospívající mládež; informovanost adolescentů; plánované rodičovství; adolescents; birth control; bakalářské práce; bachelor's theses