Postoje a informovanost dospívajících k plánování rodičovství - Štindlová, Barbora (2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou plánování rodičovství z pohledu dospívajících. Cílem studie bylo zjištění postojů dospívajících k sexu, manželství a rodičovství, dále zjištění jejich zkušeností v oblasti sexu, zjištění vědomostí o plánování početí dětí, těhotenství a porodu a zjištění zdrojů informací o plánování rodičovství. K výzkumu jsem užila metodu dotazníku. Dotazníkovou metodou bylo osloveno 134 dívek a chlapců z 9. tříd ve čtyřech základních školách v Brně. Vyhodnocení údajů je provedeno ze tří hledisek: podle pohlaví, podle vzdělání matky a podle stavu rodiny. Analýzou získaných dat bylo zjištěno, že z hlediska pohlaví jsou největší rozdíly v postojích a zkušenostech respondentů, z hlediska vzdělání matky je patrná tendence růstu úrovně vědomostí v závislosti na vzdělání matky. Z hlediska stavu rodiny bylo zjištěno, že rodina je důležitým faktorem, který významně ovlivňuje postoje a zkušenosti dospívajících. Také bylo zjištěno, že škola významně ovlivňuje vědomosti.