Dula vs. otec u porodu z pohledu porodní asistentky - Pavlíčková, Taťána (2008)
Ve své práci se zabývám postojem porodních asistentek k otci a dule u porodu. Cílem práce je zjistit s kým se porodním asistentkám lépe spolupracuje (zda s otci či dulami), jaké výhrady mají k otcům a dulám u porodu a jak jsou informované o vzdělávání dul. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je nastíněna problematika doprovodu včetně výhod a nevýhod otců u porodu. Dále se blíže zabývám dulami, jaká je jejich úloha, role a v čem mohou být ženě nebo rodině nápomocny. V závěru je uvedeno, jak funguje Česká asociace dul a jak se duly v České republice vzdělávají. Praktická část je vypracována na základě dotazníkového šetření, které probíhalo v 11 nemocnicích v České republice. Dotazník obsahoval 22 otázek. Výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů. Ze závěru vyplývá, že porodním asistentkám se lépe spolupracuje s otci u porodu a více výhrad mají k dulám. Dále průzkum ukázal, že porodní asistentky jsou o vzděláváni dul nedostatečně informovány.