Granátické granity a pegmatity brněnského masivu - nový typ UST staveb v A-typových granitech? - Hönig, Sven; Leichmann, Jaromír, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Anotace v češtině: Granodiority brněnského masivu jsou intrudovány drobnými (mocnost < 100 m ) nepravidelnými žílami jemnozrnných felzických, granátických granitů a pegmatitů. Některé žíly vykazují nápadnou zonální stavbu (opakující se střídání jemnozrnné a hrubozrnné zóny). Granát je běžně seřazen do pravidelných tenkých pásků a „Train“ staveb a je doprovázen nepravidelnými pásky magnetitu. Hrubozrnné zóny tvoří hřebenovité (UST) krystaly Qtz, Kfs a Plg, granát není přítomen. Granáty (spessartin-almandin) jsou sektorově (střed) a oscilačně zonální (kraj). Zonálnost je způsobena kolísajícím obsahem Y a HREE (∑ max. 2,93 hm.%). Granát kontroluje svým obsahem Y a HREE jejich koncentrace v celé hornině. Okraje granátu jsou rozpouštěny a ochuzeny o Y a HREE v průběhu magmatické koroze nebo v subsolidovém stadiu mechanismem „dissolution reprecipitation.“.
Anotace v angličtině: Small irregular dikes (< 100 m thick) of felsic, fine-grained, garnet-bearing granites and pegmatites intruded granodiorites of the Brno massif. Some dikes display prominent zoned texture (a repeat of fine-grained and coarse-grained zones). The garnet is commonly shaped to regular lines/bends and to the Train textures. Garnet is in company with irregular bends of magnetite. Coarse-grained zones (UST - Unidirectional Solidification Textures) is formed by comb-like layeres of Qtz, Kfs and Plg, without garnet. Garnets (spessartine-almandine) are sector- (core) and oscillatory - zoned (rim). The cause of zonation is formed by fluctuating concentration of Y and HREE (∑ max. 2,93 wt.%). The amount of Y and HREE in whole rock is under control of garnet. The rims of garnets is depleted Y and HREE during by possible magmatic corrosion (melt) or by dissolution reprecipitation (subsolidus).
Vedoucí práce: Jaromír Leichmann.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: granáty; mineralogie; žuly; granites; mineralogy; brněnský masiv (Česko); diplomové práce; master's theses