Nejčastější příčiny malnutrice a možnosti jejich ovlivnění u seniorů - Havlíková, Petra (2008)
Teoretická část diplomové práce stručně vystihuje problematiku výživy. Zaměřuje se na její jednotlivé složky včetně vitamínů a minerálů a jejich potřebu ve stáří. Další kapitola je věnována problematice malnutrice, jejím příčinám a diagnostice. Neméně důležité jsou i kapitoly věnované enterální a parenterální výživě. Empirická část je cíleně zaměřena na zjištění rizika vzniku malnutrice u seniorů při příjmu do zdravotnického zařízení. Výzkumným šetřením zjišťuji index tělesné hmotnosti, problémy související s příjmem potravy. Další získané informace poskytují stručný přehled o způsobu zjišťování a sledování výživového stavu na vybraném interním oddělení. Tato diplomová práce by měla sloužit k zamyšlení nad způsobem jakým je nebo není poskytována nutriční péče ve zdravotnických zařízeních. A doufám, že přispěje ke zvýšení kvality poskytované péče v této oblasti.