Duchovní potřeby seniorů - Hájková, Irena (2008)
Diplomová práce je zaměřena na oblast duchovních potřeb seniorů žijících ve vlastní domácnosti jako přirozeném sociálním prostředí a v zařízeních sociální péče. Cílem je zjistit míry duchovní aktivity zaměřené na dosažení plnosti vlastního života seniorů, dále tyto míry srovnat s osobami raně dospělého a středního věku. Teoretická část je věnována obecně stárnutí a stáří v souvislosti s potřebou kvality, smysluplnosti prožívání a spirituality v životě seniora. Těžištěm práce je kvantitativní dotazníkové šetření s analýzou a komparací získaných výsledků.