Mafické a ultrabazické plutonické horniny mezi Bosonohami a Komínem - Čapek, Michal, 1981- (2008)
Kohoutovický hřbet představuje morfologickou elevaci o rozloze přibližně 10 km². Je tvořen zejména plutonickými horninami metadioritové subzóny centrálního bazického pásma brněnského masívu. Zastoupeny jsou zde přeměněné ultrabazické horniny (serpentinity), gabra, diority, granity a mikrogranity ( ryolity?). Ultrabazické horniny (serpentinity a hornblendity) tvoří tělesa velikosti řádově desítek metrů uložená v amfibolových dioritech. Leukokratní granity vystupují na povrch jako drobná tělesa o velikosti cca 10x 50 m, mikrogranity byly identifikovány jako výchoz na vrcholu drobné elevace cca 20x20m .