Puklinová karbonátová mineralizace hrubšického serpentinitového tělesa - Kovář, Ondřej; Losos, Zdeněk, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Nízkoteplotní puklinová mineralizace byla objevena autorem práce v lomu „U Pustého mlýna“ (hrubšické serpentinitové těleso, moravské moldanubikum). Je tvořena vzácnými Mg-, Mg-Fe-hydrokarbonáty (hydromagnezitem, artinitem, brugnatellitem, coalingitem), doprovázeno aragonitem, brucitem, dolomitem a kalcitem. Byla vyčleněna dvě hlavní mineralizační stádia. Starší etapa mineralizace, poměrně nabohacená Fe, je reprezentovaná brugnatellitem, coalingitem a brucitem. Mladší stádium nabohacené o Mg je tvořeno artinitem a 4 morfologickými tipy hydromagnezitu. Nejmladšími puklinovými minerály jsou kalcit a dolomit. Pokud se vyskytuje aragonit, je jeho sukcesní postavení nejasné. Mineralizace karbonátů krystalovala z nízkoteplotních roztoků, které byly obohaceny o Mg2+, při pH ~ 9 s relativně nízkou fugacitou CO2 a teplotou nižší než 44 °C.
Low-temperature fissure mineralization was found in the quarry “U Pustého mlýna” (the Hrubšice serpentinite body, Moravian Moldanubicum). It is formed by rare Mg-, Mg-Fe-hydrocarbonate minerals (hydromagnesite, artinite, brugnatellite, coalingite), followed by aragonite, brucite, dolomite and calcite. Two main stages of genesis have been recognised. The oldest stage of mineralization was relatively Fe-rich, with brugnatellite and coalingite (and brucite), the younger, more extensive Mg-rich stage, produced artinite and four types of hydromagnesite. The youngest minerals of fissures are calcite and dolomite, while the position of aragonite is unclear. Mineral assemblages have formed from low-temperature solutions, which were enriched in Mg2+, at pH ~ 9, with relatively low fugacity of CO2 and temperature lower then 44 °C.
Vedoucí práce: Zdeněk Losos.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: mineralizace; mineralogie; serpentinizace; mineralogy; Český masiv; Hrubšice (Ivančice, Česko); Bohemian massif Mountains; Hrubšice (Ivančice, Czechia); diplomové práce; master's theses