Režim podzemních vod v okolí slepého ramene řeky Moravy "Čerťák" u Starého Města u Uherského Hradiště - Danišová, Jana; Kuchovský, Tomáš, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Zájmová oblast se nachází zhruba 250 m jihozápadně od Starého Města u Uherského Hradiště. Po regulaci řeky Moravy, ve 30. letech 20. století, vzniklo slepé rameno Čerťák, které leží na pravém břehu. V součastné době představuje neaktivní část řeky Moravy, ale díky propusti je s ní v neustálém hydraulickém kontaktu. V této práci je posuzován režim podzemní vody na této lokalitě. Velký vliv na změny hladin podzemních vod má nejen změna výška hladiny v řece Moravě, ale také geologická stavba území, geomorfologie, množství atmosférických srážek a jez Kunovský les. K definování různých stavů, které zde mohou nastat, byl vytvořen v programu Processing ModflowPro počítačový model proudění podzemních vod.
The area of interest is situated about 250 meters southwest from the town Staré Město u Uherského Hradiště. After finishing of regulation of the River Morava in the 1930s the blank river branch “ Čerťák” was formed. It is located on the right bank. At present, the blind stream branch represents inactive part of the River Morava, but it still communicates with it due to sluice gate. The ground water regime at observed site is assessed in this thesis. It is not only influenced by head of water in the Morava River, but also by geology of the area, geomorphology, atmospheric precipitation and the Kunovský les weir. The computer model of ground water flow was created using Processing ModflowPro software for definition of different situation of the ground water regime.
Vedoucí práce: Tomáš Kuchovský.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: hydrogeologie; podzemní vody; groundwaters; hydrogeology; Morava (řeka); Morava River; diplomové práce; master's theses