Vztah podzemních a povrchových vod rosicko-oslavanské pánve na základě vyhodnocení termometrie - Skalický, Milan (2008)
Vlivem těžby černého uhlí v minulosti dochází v rosicko-oslavanské pánvi ke ztrátám vody z povrchových toků do důlních prostor. Po ukončení těžby a zatopení důlních prostor začala důlní voda vytékat Dědičnou štolou odvodňující doly do řeky Oslavy. Pro přečištění vody byla postavena ČOV, jejíž provoz stojí nemalé peníze. V zájmové oblasti byl proveden hydrogeologický průzkum, sestávající se z měření průtoků a teplot povrchové vody pro zjištění míst, kde se ztrácí voda.