Adaptace na uvěznění - Vedrová, Petra; Polišenská, Veronika A.; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií (2008)
Tato diplomová práce za zabývá explorací a popisem strategií a technik, které používají jedinci odsouzení k trestu odnětí svobody ke zvládání zátěžových situací, které s sebou uvěznění přináší. Výzkum byl prováděn v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou a v mužské věznici v Kuřimi - z každého zařízení se polostrukturovaných rozhovorů zúčastnilo osm odsouzených, celkem tedy výzkumný vzorek tvořilo 16 respondentů. Všichni respondenti byli k nepodmíněnému trestu odsouzeni poprvé v životě a ve výkonu trestu v době výzkumu pobývali už alespoň 6 měsíců. Pro exploraci a analýzu zvládacích strategií jejich náročné životní situace jsem zvolila kvalitativní přístup, konkrétně metodu zakotvené teorie, která je z procesu zkoumání jevu induktivně odvozená. Identifikovala jsem celkem sedm kategorií zvládacích strategií, které odsouzení z mého výzkumného vzorku využívali. Tyto způsoby zvládání zátěže jsem rozdělila na přístup aktivní a pasivní. Z výsledků vyplynulo, že jen malá část respondentů se zab.
This thesis considers the exploration and description of strategies and techniques that are used by incarcerated individuals, to cope with stressful situations that imprisonment brings. The research was conducted in a women´s prison in Svetla nad Sazavou and in a men´s prison in Kurim - there were 8 respondents from each prison, altogether 16 incarcerated respondents in the sample. All the prisoners were given their first unconditional sentence, and were imprisoned for at least 6 months. I chose qualitative research strategy, using the grounded theory method. I identified seven categories of coping strategies that were used by the incarcerated respondents from my sample. I divided these strategies into active and passive. According to the results, only a minor amount of respondents plan their future and life after the release from the prison. It is important to focus on the problems of re-socialization and coping with new life after being relased. Important role among incarcerated resp.
Vedoucí práce: Veronika Anna Polišenská.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: kriminalita; psychická odolnost; vězni; crime; prisoners; psychic resistance; diplomové práce