Adaptace na uvěznění - Vedrová, Petra (2008)
Tato diplomová práce za zabývá explorací a popisem strategií a technik, které používají jedinci odsouzení k trestu odnětí svobody ke zvládání zátěžových situací, které s sebou uvěznění přináší. Výzkum byl prováděn v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou a v mužské věznici v Kuřimi - z každého zařízení se polostrukturovaných rozhovorů zúčastnilo osm odsouzených, celkem tedy výzkumný vzorek tvořilo 16 respondentů. Všichni respondenti byli k nepodmíněnému trestu odsouzeni poprvé v životě a ve výkonu trestu v době výzkumu pobývali už alespoň 6 měsíců. Pro exploraci a analýzu zvládacích strategií jejich náročné životní situace jsem zvolila kvalitativní přístup, konkrétně metodu zakotvené teorie, která je z procesu zkoumání jevu induktivně odvozená. Identifikovala jsem celkem sedm kategorií zvládacích strategií, které odsouzení z mého výzkumného vzorku využívali. Tyto způsoby zvládání zátěže jsem rozdělila na přístup aktivní a pasivní. Z výsledků vyplynulo, že jen malá část respondentů se zab.