Sdělování závažné diagnózy - analýza komunikace studentů medicíny s modelovými pacienty - Sunková, Jana (2008)
Studenti lékařské fakulty (dále jen LF) mají v rámci pregraduálního vzdělávání málo možností nácviku komunikačních dovedností. Výuka je zaměřena na osvojování přírodovědeckých znalostí a technických dovedností. Praxe na lékaře ovšem klade požadavek kvalitní komunikace s pacientem a to zvláště v situacích, kdy se jedná o sdělování nepříznivé zprávy, tedy zprávy, která má negativní dopad na další život pacienta. Takovou zprávou je např. onkologická diagnóza. Předkládaná práce vychází z analýzy sdělování diagnózy rakoviny prsu. Do role sdělujících vstoupilo pět studentů LF (3 ženy, 2 muži). Pacientka, které diagnózu sdělovali, byla modelová. Cílem výzkumu bylo zjistit strukturu rozhovorů a identifikovat prvky verbální komunikace, které studenti v situaci sdělování nepříznivé zprávy modelové pacientce použijí. Výsledkem výzkumu je zjištění, že studenti projevili v situaci sdělování nepříznivé zprávy modelové pacientce velice malý zájem o to, jakým způsobem sama pacientka svoji situaci hodn.