Obtížná terapie. Co terapeuti považují za obtížné při psychoterapii - Fleišmanová, Kateřina (2008)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou obtížné terapie - tím, co terapeuti považují za obtížné při psychoterapii. V teoretické části podávám stručný přehled dosavadních teoretických pojednání i výzkumných zjištění, a to především v oblasti péče o duševní zdraví, okrajově také ale v oblastech péče o fyzické zdraví a sociální práce. Věnuji se tématu „obtížný“ klient, tomu, kteří klienti bývají vnímáni jako obtížní, a také které další vlivy se na „obtížnosti“ klientů podílí - např. charakteristiky terapeuta, protipřenos apod. V empirické části bylo mým cílem zmapovat oblast obtížné terapie. Byl proveden kvalitativní výzkum, zahrnující 6 nestrukturovaných rozhovorů s terapeuty. Výsledkem je popis jednotlivých témat, která souvisí s obtížnou terapií z pohledu terapeutů, například proměnné na straně klienta nebo proměnné na straně terapeuta. Popsala jsem také šest typů obtížné terapie. Tato práce nabízí komplexní pohled na problematiku obtížnosti při terapii z pohledu terapeuta a do.