Občanská společnost a její možnosti v arabském světě - Blahutová, Zuzana; Vašečka, Michal, 1972-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2008)
Tato práce si klade za cíl určit možnosti občanské společnosti v arabském světě. Zabývá se jejich strukturálními a kulturními podmínkami, znaky a funkcemi. Občanská společnost nemá jednu jasnou definici ani koncept. Obojí se v čase rozvíjelo a měnilo a dnes existuje mnoho variant. Možnosti občanské společnosti v arabských státech je nejvíce nakloněn postmodernistický pohled, který umožňuje zahrnout také náboženská a fundamentalistická hnutí. Předpoklady jsou reprezentovány příznivou politickou situací, stavem legislativy vzhledem k občanské společnosti, ekonomickými podmínkami, volným časem a sdílenými hodnotami a normami. Ačkoli všechny nejsou právě naplněny, občanská společnost nachází ve většině států základní podmínky pro svou existenci. Výjimku představuje Saúdská Arábie. Arabské občanské subjekty vcelku dobře naplňují znaky organizací občanské společnosti. Nejproblematičtější bod představuje dobrovolnost, neboť islám nedovoluje svým věřícím svobodně jej opustit. Na druhé straně f.
This work aims to find out the possibilities of civil society in the Arab world. It concerns with their structural and cultural groundwork, attributes and functions. Civil society has no clear definition and concept. Both develop and change in time and currently many variants of them exist. For the possibility of civil society in the Arab states is the most friendly the wide postmodernist point of view, which allows to include also subjects like religious and fundamental movements. The groundwork is represented by friendly political situation, the legal conditions regarding civil society, economic prerequisites, leisure time and shared values and norms. Not all of them are even fulfilled but civil society nevertheless finds the essential conditions for its existence in most states. The one exception constitutes Saudi Arabia. Arab civil subjects can quite well fill the signs of civil society organizations. The most problematic point is the voluntarism while Islam does not allow its beli.
Vedoucí práce: Michal Vašečka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008
Keywords: občanská společnost; civil society; Blízký východ; Middle East; diplomové práce