Občanská společnost a její možnosti v arabském světě - Blahutová, Zuzana (2008)
Tato práce si klade za cíl určit možnosti občanské společnosti v arabském světě. Zabývá se jejich strukturálními a kulturními podmínkami, znaky a funkcemi. Občanská společnost nemá jednu jasnou definici ani koncept. Obojí se v čase rozvíjelo a měnilo a dnes existuje mnoho variant. Možnosti občanské společnosti v arabských státech je nejvíce nakloněn postmodernistický pohled, který umožňuje zahrnout také náboženská a fundamentalistická hnutí. Předpoklady jsou reprezentovány příznivou politickou situací, stavem legislativy vzhledem k občanské společnosti, ekonomickými podmínkami, volným časem a sdílenými hodnotami a normami. Ačkoli všechny nejsou právě naplněny, občanská společnost nachází ve většině států základní podmínky pro svou existenci. Výjimku představuje Saúdská Arábie. Arabské občanské subjekty vcelku dobře naplňují znaky organizací občanské společnosti. Nejproblematičtější bod představuje dobrovolnost, neboť islám nedovoluje svým věřícím svobodně jej opustit. Na druhé straně f.