Teorie kultury v díle Emila Durkheima - Klosová, Martina (2008)
Kultura je tvořena hodnotami, které členové společnosti vyznávají, normami, které regulují jejich chování, a hmotnými statky, které členové společnosti vytvářejí. Sociologie Emila Durkheima obsahuje z velké části témata, která se kultury týkají, nicméně samotná definice kultury jako taková v něm obsažena není. Tato diplomová práce se zabývá otázkou, co je pro Durkheima kultura, kdo a co ji tvoří, jakým způsobem vzniká a vyvíjí se a jaký jazyk a pojmy pro její popis Durkheim používá. Diplomovou práci je rozdělená do tří hlavních kapitol, které rozvíjejí téma kultury v Durkheimově díle od obecných pojmů až ke stanovení toho, je co pro Durkheima podstatou kultury. První kapitole se zabývá sociálním prostředím jako takovým; zaměřuje se na, co Durkheim nazývá sociálními fakty, na kolektivní vědomí a na kolektivní reprezentace. Tato kapitola se také popisuje vznik nejpodstatnějšího sociálního faktu - náboženství. Druhá kapitole se věnuje tématům souvisejícím s organizací a fungováním společn.