Sociální a politické konsekvence procesu individualizace - Biler, Stanislav (2008)
Tato práce pojednává o teorii individualizace a o důsledcích procesu individualizace ve světě druhé modernity. Cílem je ověření platnosti individualizační teze a současně také prozkoumání možností jejího praktického použití pro analýzu sociálních proměn druhé modernity. Individualizace je zde především chápána v kontextu prací Ulricha Becka. Jeho pojetí je dále rozpracováváno na základě prací dalších autorů, jako jsou především Anthony Giddens a Zygmunt Bauman. Individualizační teze je následně podrobena kritice z řad jiných sociologů. Závěry této práce ukazují, že individualizace, tak jak ji chápe Ulrich Beck, je použitelným konceptem pro analýzu současné společnosti. Nelze ji však považovat za univerzální nástroj. Hlavní meze její aplikovatelnosti leží v jejím nedostatečné operacionalizaci a tedy i obtížné empirické ověřitelnosti. Druhým problematickým aspektem pro její využití, je nedostatečná reflexe rozdílných kontextů jednotlivých zemí. Lze však tvrdit, že individualizační proce.