Reprezentace dětství v českých elektronických médiích - Julínková, Alena, 1982- (2008)
Cílem této diplomové práce byla analýza současných českých reprezentací dětství. Analýza těchto reprezentací byla postavena na hlavní výzkumné otázce: Jak je dítě a dětství jako etapa lidského života zobrazováno ve zpravodajství českých elektronických médií? Metodologie práce je založena na využití metod kvantitativní a kvalitativní analýzy titulků a textů zpravodajských příspěvků zveřejněných třemi nejčtenějším českými zpravodajskými portály za leden 2007. Z výsledků analýzy vyplynulo, že současné české reprezentace potvrzují teorii “krize“ dětství, jež byla teoretickým východiskem této práce, protože dítě je nejčastěji zobrazováno jako pasivní, závislé na dospělých a v některých oblastech naopak předčasně vyspělé. Děti byly nejčastěji prezentovány jako oběti kriminálních činů, jejichž pachateli byli dospělí (ve většině případů vlastní rodiče). Aktivně vystupovaly pouze v šestině zkoumaných příspěvků, z toho jen v rámci jednoho tématu (zázračné dítě) bylo o dětech referováno v pozitiv.