Projevy spirituality u členů křesťanského sboru - Gordon, Tereza, 1981- (2008)
Práce pojednává o spiritualitě členů Bratrské jednoty baptistů ve Zlíně. Snaží se porozumět jejich chápání náboženské víry a to především ve světle společenských trendů individualizace a subjektivizace. Ovlivňují tyto procesy postoj zkoumaných jedinců k víře? A pokud ano, jakým způsobem? Práce shrnuje koncepty sociologie náboženství zabývající se proměnami postojů k víře v posledních desetiletích. Na základě otázek vyvozených z těchto teorií byl proveden kvalitativní výzkum formou rozhovorů se členy jmenovaného křesťanského sboru. Po analýze sesbíraných dat došla autorka k následujícím závěrům: Respondenti tíhli ke komunitní validizaci víry, společenství věřících pro ně tedy bylo velmi důležité. Přesto se projevily jisté dopady individualismu, a to hlavně u mladších respondentů, kteří kladli větší důraz na nezávislost své víry. Pluralismus ani konzumní chování se neprokázaly jako významné faktory ovlivňující spiritualitu zkoumaných jedinců. Ve vztahu k pluralitnímu světu respondenti po.