Flexibilizace práce hra s nulovým součtem? - Brňák, Radim, 1975-; Mareš, Petr, 1947-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2008)
Tento text sleduje dva cíle. Představit fenomén flexibilizace práce a ukázat, co flexibilní práce přináší pracovníkům. V rámci první části stati autor představuje onen „fluidizující se“ svět placené práce, jak se o něm píše v souvislosti s odklonem od „fordistického“ způsobu výroby směrem k postfordistickým flexibilním praktikám, v části druhé pak diskutuje klady a zápory flexibilizace z pohledu zaměstnanců, přičemž flexibilizaci posuzuje zejména z hlediska jejího vlivu na rovnováhu mezi prací a osobním životem pracovníků, a snaží se též o hrubý nástin dopadů flexibilizace na sociální uspořádání moderní společnosti. Text uzavírá autor konstatováním, že ačkoliv jsou flexibilní zaměstnání nepochybně méně „jistá“ v porovnání se zaměstnáními standardními, nesmíme podceňovat nejrůznější instituce sociálního zabezpečení, ani potenciál dalších možných sociálních politik či legislativních opatření. V rámci samotné analýzy je dále třeba vždy striktně rozlišovat mezi jednotlivými kategoriemi fle.
This text aims at two objectives. To present the phenomenon of flexibilization of work and demonstrate how the labour force benefits from flexible work. In the first section of his essay, the author presents the “disintegrating” world of paid work as the topic of discussions in the context of turning away from the “Fordist” production method towards post-Fordist flexible approaches. In the second section, the author addresses the pros and cons of flexibilization as seen by employees, weighing up flexibilization particularly in terms of its effect on the balance between work and the private lives of employees as well as attempting to give a rough outline of the impacts of flexibilization on the social order of modern society. The author concludes by saying that despite the fact that flexible jobs are clearly less “safe” compared to standard jobs, we must not underestimate the various social security institutions or the potential of other possible social policies and legislative measures.
Vedoucí práce: Petr Mareš.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: práce; pracovní spokojenost; pružná pracovní doba; trh práce; flexible hours of labor; job satisfaction; labor market; labor; diplomové práce