Generační perspektiva v soudobé české beletristické literatuře - Heldesová, Michaela, 1984- (2008)
Práce se pokouší identifikovat způsoby, jakým vybraná díla současné české beletristické literatury postihují rozdílné tendence v hodnotových orientacích, postojích, životních způsobech, či vzorcích jednání generace dospívající v před- a po-revolučním období konce osmdesátých let (a počátku 90. let) a příslušné rodičovské generace. Výchozí otázkou je míra a povaha reprezentace generačního zlomu ve studované beletristické literatuře. V této perspektivě práce analyzuje zejména beletristická díla Ireny Douskové, Jana Balabána, Terezy Brdečkové, Edgara Dutky, Jiřího Hájíčka a Petry Hůlové. Snaží se přitom zasadit literární reprezentaci generačního zlomu do kontextu klasické i soudobé sociologie generací (Mannheim, Gasset, Corsten, Giesen, aj.). Při tom si mimo jiné všímá, jak literatura postihuje vazbu dramatické historické zkušenosti na každodenní zkušenost a jednání, jak identifikuje pole jednání a zkušenosti, ve kterých se generační rozdíly artikulují a zvýznamňují (rodina, práce, politi.