Veřejný ochránce práv - záruka zákonnosti moderního právního státu - Vala, Richard (2008)
Práce začleňuje Veřejného ochránce práv do systému záruk zákonnosti moderního právního státu. Zabývám se v ní obecně institutem ombudsmana, zejména v evropských státech, jeho vznikem a vývojem. Institut ombudsmana v České republice je upraven zákonem č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, v platném znění. Práce o této právní úpravě pojednává v kapitole třetí, která je vyčleněna ochránci práv u nás.