Význam znaleckého posudku v trestním řízení - Mitáš, Richard (2008)
K vyjádření důležitých informací ze zajištěných důkazů, k jejich správnému pochopení a vyvození správných závěrů je potřeba aplikovat poznatky z vědy, techniky, ale i umění a řemesel, a to prostřednictvím odborných znalostí. Těmito odbornými znalostmi disponuje omezený okruh odborníků, a právě oni umožňují vydělení podstatných informací a jejich zpřístupnění pro orgány činné v trestním řízení.