Informální učení dospělých - Trávníčková, Dana (2008)
Tato práce mapuje koncept informálního učení. V práci se snažím ujednotit definici informálního učení na základě definic běžně užívaných na úrovni Evropské unie a národní úrovni. Koncept informálního učení je umístěn do rámce celoživotního učení a vzdělávání dospělých. Také je odlišen od vzdělávání formálního a neformálního. Dále je specifikována pozice informálního učení ve společnosti vědění a informační společnosti. Informální učení je nejstarším a nejrozsáhlejším způsobem učením se. V práci je poukázáno na možnosti zhodnocování znalostí získaných informální cestou a to, jakým způsobem mohou přispět k rozšíření vzdělanostní kariéry jednotlivce. Výběrová šetření samotného informálního učení na evropské a národní úrovni neexistují. Použité indikátory informálního učení v rámci výzkumů celoživotního učení a vzdělávání dospělých měří pouze malou část celé šíře konceptu a nejsou schopné určit kvalitu získaných vědomostí. Prezentovaný rozhovor s úředníkem MŠMT poskytuje pohled na funkci k.