Analýza DNA modifikované protinádorově účinnými komplexy kovů pomocí Ramanovy spektroskopie - Václavíková, Simona (2008)
Tato práce se zabývá spektroskopickou metodou SERS (povrchem zcitlivěná Ramanova spektroskopie). K měření jsme používali dva typy koloidů Ag/H2O/cit a Ag/NaOH/H2NOH .HCl. Stanovili jsme podmínky, kdy jsou dané koloidy stabilní a poskytují při SERS spektroskopii dobrý signál. Získali jsme řadu SERS spekter biologicky významných látek (deoxynukleosidů, oligonukleotidů a DNA). Cílem studie bylo zjistit zda lze pomocí SERS spektroskopie získat spektra nativní DNA, která by svou kvalitou odpovídala Ramanovu spektru v roztoku. Dále jsme se zabývali procesem interkalace rutheniových komplexů s DNA.