Interakce nových asymetrických komplexů platiny s azolovými a izopropylaminovými ligandy s DNA. Vztah k biologické aktivitě - Suchánková, Tereza, 1983- (2008)
Cisplatina je nejdéle používaným a nejúčinnějším chemoterapeutikem na bázi platiny využívaným v klinické praxi. Problémy spojené s jejím podáváním, jako jsou vedlejší účinky na organismus pacienta, vznik rezistence k léčivu nebo relativně úzké spektrum nádorů k tomuto cytostatiku citlivých, jsou impulzem pro snahy vyvinout nová, účinnější a šetrnější cytostatika. Jako nová platinová cytostatika byly dosud převážně navrhovány analogy konvenční cisplatiny nebo klinicky neúčinné transplatiny. Mezi nové, cytotoxické komplexy patří také cis-[PtCl2(izopropylamin)(1-methylimidazol)] a trans-[PtCl2(izopropylamin)(1-methylimidazol)], jejichž inhibiční účinnost je v nádorových buňkách srovnatelná nebo dokonce výraznější než v případě cisplatiny, přičemž trans-[PtCl2(izopropylamin)(1-methylimidazol)] vykazuje aktivitu i v liniích k cisplatině rezistentních. Cílem této práce bylo přispět k objasnění mechanismu biologického účinku těchto nových látek. Byly provedeny experimenty, jimiž byly pomocí m.