Studium sterilizace pomocí plazmatu - Smékal, Petr; Slavíček, Pavel; Masarykova univerzita. Katedra fyziky (2008)
Anotace Sterilizační proces je velice důležitou biomedicínckou aplikací, která hledá stále nové možnosti provedení. Je to způsobeno požadavkem na sterilizaci různorodých materiálů, mezi které v poslední době patří teplotně a tlakově senzitivní materiály a předměty náchylné na různé chemické látky. Tato práce se zabývá jednou z metod, která těmto omezením vyhovuje, tzv. plasmovou sterilizací za atmosférického tlaku. Byly tak zkoumány biocidní účinky na bakteriální buňky s použitím různých druhů plasmových výbojů. Pomocí optické emisní spektroskopie byla dále provedena spektrální analýza plasmového výboje a na jejím základě byla provedena jeho charakteristika.
Abstract Sterilization process is one of very important biomedical application. It is still looked for a new one, because of sterilization of various materials like heat, pressure and chemical sensitive objects. This study deals with one method, which is convenient, with plasma sterilization exactly. Biocidal effect to bacterial cells by using miscellaneous types of plasma discharges was researched. Spectrum analysis of plasma discharge and subsequent determination of its characteristic was accomplished by optical emission spectroscopy.
Vedoucí práce: Pavel Slavíček.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: biofyzika; plazma (fyzika); sterilizace (hygiena); biophysics; plasma (ionized gases); sterilization; diplomové práce