Studium sterilizace pomocí plazmatu - Smékal, Petr (2008)
Anotace Sterilizační proces je velice důležitou biomedicínckou aplikací, která hledá stále nové možnosti provedení. Je to způsobeno požadavkem na sterilizaci různorodých materiálů, mezi které v poslední době patří teplotně a tlakově senzitivní materiály a předměty náchylné na různé chemické látky. Tato práce se zabývá jednou z metod, která těmto omezením vyhovuje, tzv. plasmovou sterilizací za atmosférického tlaku. Byly tak zkoumány biocidní účinky na bakteriální buňky s použitím různých druhů plasmových výbojů. Pomocí optické emisní spektroskopie byla dále provedena spektrální analýza plasmového výboje a na jejím základě byla provedena jeho charakteristika.