Use of silver containing compounds as bacteriocides in dimethacrylate based dental materials - Jančářová, Ema; Vetterl, Vladimír, 1934-2012; Masarykova univerzita. Katedra fyziky (2008)
Cílem práce bylo prověřit možnosti modifikace pryskyřic používaných v zubním lékařství pomocí sloučenin obsahujících stříbro. Kompozitní dentální materiály nabízí vynikající mechanické i estetické vlastnosti, nicméně k jejich organické fázi (pryskyřici) adherují ve zvýšené míře bakterie orální mikroflóry , což může vést k e zvýšené tvorbě organického plaku s následným vznikem sekundárního zubního kazu , vývoji nepříjemného pachu až k onemocnění dutiny ústní. Předložená diplomová práce se proto zabývá možnostmi modifikace existujících dentálních materiálů sloučeninami s bakteriocidními účinky. Jako modelový mikro organismus byl zvolen Streptococcus mutans, který je prokazatelně nejvíce kariogenickým druhem bakterie přítomné v lidské ústní dutině. Jeho nárůsty byly vyhodnoceny Biuretovou metodou spektrofotometricky, a to jak na discích, tak paralelně v živném médiu, které obsahovalo disk. Jako referenční materiál byla zvolena zubní keramika. Studovanými pryskyřičnými materiály by.
The aim of this thesis is to study the possibilities of modifying resins used in dentistry by compounds containing silver. Composite dental materials offer excellent mechanical and esthetical properties, nevertheless, bacteria of the oral microflora adhere to their organic phase (resin) in a greater degree, which may lead to the increased formation of organic plaque with the consequential development of secondary caries, unpleasant smell, and even oral cavity diseases. The presented diploma thesis is therefore focused on exploring the possibilities of modifying existing dental materials by compounds with bacteriocide effects. Streptococus mutans was selected as a model microorganism, it has been proven to be the most cariogenic strain of bacteria present in the human oral cavity. The amount of adhering bacteria was quantified spectrophotometrically by the Biuret method on the polymer discs, and also a parallel measurement was carried out to state the amount of bacteria in the liquid me.
Vedoucí práce: Vladimír Vetterl.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: diplomové práce