Use of silver containing compounds as bacteriocides in dimethacrylate based dental materials - Jančářová, Ema (2008)
Cílem práce bylo prověřit možnosti modifikace pryskyřic používaných v zubním lékařství pomocí sloučenin obsahujících stříbro. Kompozitní dentální materiály nabízí vynikající mechanické i estetické vlastnosti, nicméně k jejich organické fázi (pryskyřici) adherují ve zvýšené míře bakterie orální mikroflóry , což může vést k e zvýšené tvorbě organického plaku s následným vznikem sekundárního zubního kazu , vývoji nepříjemného pachu až k onemocnění dutiny ústní. Předložená diplomová práce se proto zabývá možnostmi modifikace existujících dentálních materiálů sloučeninami s bakteriocidními účinky. Jako modelový mikro organismus byl zvolen Streptococcus mutans, který je prokazatelně nejvíce kariogenickým druhem bakterie přítomné v lidské ústní dutině. Jeho nárůsty byly vyhodnoceny Biuretovou metodou spektrofotometricky, a to jak na discích, tak paralelně v živném médiu, které obsahovalo disk. Jako referenční materiál byla zvolena zubní keramika. Studovanými pryskyřičnými materiály by.